İthalat İşlemlerinde Kur Farkı

 İthal edilen emtianın kayıtlara hangi kurla alınacağını belirten açık bir düzenleme olmaması,farkı uygulamalara sebebiyet vermekte,mevzuatın ilgili hükümleri farklı şekillerde yorumlanabilmektedir.

 
Uygulamada mal mukabili ithalatlarda genellikle kdv ödemesinin yapıldığı tarihteki veya gümrük beyanname tarihindeki döviz alış kurunun kullanıldığı ; peşin ithalatlarda ise ilgili emtianın kayıtlara ödemenin yapıldığı tarihteki kurla alındığı ve maliyete kur farkının yansıtılmadığı sıklıkla görülmektedir.
 
Vuk’nun 274.maddesinde “satın alınan veya imal edilen emtia maliyet bedeliyle değerlenir” denmiştir. Ayrıca aynı kanuna ait 238 numaralı genel tebliğde de “…emtianın satın alınıp, işletme stoklarına girdiği tarihe kadar oluşan kur farklarının maliyete intikal ettirilmesi zorunludur.” ifadesi vardır.
 
Peşin ithalatta ödemenin yapıldığı tarih ile emtianın işletme stoklarına girdiği tarihin yüksek ihtimalle aynı olmadığı düşünüldüğünde,bu durumda ödeme ile malın fiilen ithal edildiği tarih arasında oluşan kur farkının maliyete intikalinin ihtiyari olmadığını söyleyebiliriz.
 
Ayrıca,Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı’nın 02.01.2012 tarihli ve B.07.1.GİB.4.99.16.01.0-VUK-280-6 numaralı özelgesinde,” Mal ithalatında, mal bedeli ile mal bedeli üzerinden Gümrük Makbuzu üzerinde hesaplanan Gümrük Vergisi ve KDV'nin hesaplanmasında 4458 sayılı Gümrük Kanununun 30 uncu maddesinde belirtilen T.C. Merkez Bankası döviz satış kuru  geçerli olacağından, mal bedeli ve söz konusu vergilerin T.C. Merkez Bankası döviz satış kuru üzerinden Türk Lirasına çevrilerek defter kayıtlarına geçirilmesi gerekmektedir” ifadesine yer verilmiştir.
Konu ile direkt olmasa da endirekt bağ kurabileceğimiz bir başka konu da ithal edilen emtianın Form Ba’da nasıl bildirilmesi gerektiği hususudur. Zira Form Ba’da bildireceğimiz Kdv hariç tutar, ilgili malın maliyetine hangi tutarı intikal ettireceğimizle ilgili önemli bir referanstır. Konuyla ilgili 418 numaralı Vuk genel tebliğinde; 

Deneme